Alles valt op zijn plek bij Buurtcamping Immerloo

In het laatste weekend van juli transformeerde de grote weide in Immerloopark tot een heus kampeerterrein. Op de Buurtcamping, opgezet en gerund door vrijwilligers, streken zo’n honderd Arnhemmers neer om voor een prikkie vakantie te vieren in eigen stad.

Twee weken geleden waren de aanmeldingen nog haast op twee handen te tellen, aldus campingbeheerders Jan Piet Slot en Jelle van Eerd. Maar daar is op dag twee van de Buurtcamping niks meer van te merken. Het gras van Immerloopark is bezaaid met tenten in alle kleuren van de regenboog. De Blauwe Tomaat deelt smoothies uit. Voor de zeefdrukbus van Daisy Koenders staat een lange rij kinderen te trappelen om in de openluchtwerkplaats een shirt of tas te bedrukken. En daar wandelen de docenten van Max Studio’ s het terrein al op om een workshop te geven aan iedereen die een dansje durft te wagen. Kortom, de Buurtcamping is in volle gang.

Kern van de doelgroep

Park Immerloo ligt temidden van de wijken Vredenburg, Kronenburg, Malburgen en Holthuizen. De bewoners van deze buurten meer met elkaar verbinden, dat is het doel van de Buurtcamping. “En samen kamperen is een leuke manier om dat voor elkaar te krijgen, “aldus medeorganisator en buurtbewoner Jan Piet Slot. Slot woont in Holthuizen, evenals Arjen van Kalsbeek, een van de initiatiefnemers van de Buurtcamping. “Voor de mensen aan de andere kant van het park is Holthuizen de goudkust. Een van de kampeerders vertelde mij dat dit zijn enige vakantie was,” zegt Arjen. Jan Piet knikt. “Dat is precies de kern van onze doelgroep.”

Landelijk burgerinitiatief

Vanaf januari zijn ze al bezig met vergaderen, vrijwilligers werven, vergunningen regelen, budget verzamelen en buurten en bewoners enthousiasmeren. Jan Piet, Jelle en Arjen maken deel uit van een kernteam van vijf kartrekkers. De Buurtcamping is een landelijk burgerinitiatief dat al in veel steden geadopteerd is. Een aantal belangrijke contacten in subsidieland kreeg de Arnhemse organisatie daardoor aangereikt. “Univé bijvoorbeeld, het Oranjefonds en VSB,” vertelt Arjen. “Maar het aanvragen van subsidies en de verantwoording ervan doen we zelf. En dat geldt ook voor het zoeken naar lokale sponsoren.” Ook richtten de organisatoren zelf Stichting Buurtcamping Arnhem op.

Lokale sponsoren

Met die lokale sponsoren zit het wel snor. Rozet zette een bibliotheektent op, Winkelcentrum Kronenburg sponsorde de barbeque, Decathlon doneerde tenten, Stichting Rijnstad zorgde voor vermaak tijdens het slaan van de haringen, Sportbedrijf Arnhem leverde ballen en netten voor de sportactiviteiten en ook bewoners deden een duit in het zakje door het organiseren van activiteiten, zoals Remco Wester en zijn dochter Louna die alles weten van de natuur, ook die in park Immerloo. “We zagen al een zilverreiger en ooievaars en vanavond gaan we vleermuizen spotten,” vertelt Remco desgevraagd.

Lekker zelf ontdekken

De organisatoren zijn blij met de initiatieven van bewoners. “Het mooiste is als mensen zelf aan de gang gaan, vindt Jelle. “Lekker zelf ontdekken, zo wil ik dat de hele camping in elkaar steekt.” Jan Piet: “Remco loopt de hele dag rond met een stel kinderen achter zich aan. Hij vindt het prachtig, zij vinden het prachtig. Wat wil je nog meer? En we hebben mooi weer. Alles valt op zijn plek.”

www.debuurtcamping.nl/camping/immerloopark/

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven