‘Iets goeds doen is goud waard’

Op 1 maart doet kunstenaar Rob Voerman een oproep op Facebook om een benefiettentoonstelling met veiling te organiseren voor de inwoners van Oekraïne. In no time stromen de aanmeldingen binnen. 150 kunstenaars doneren ruim 200 werken en er vormt zich een kernteam dat de organisatie op zich neemt. Artists for Ukraine is geboren. Een van de organisatoren is Dorota Roszkowska. “Ik voelde me zo machteloos. Het is geweldig om iets te kunnen doen. Vanuit je professie en uit je hart.”

Op knalgele en nachtblauwe panelen, de kleuren van de Oekraïnse vlag, zijn ze tentoongesteld: honderden werken van de meest uiteenlopende Gelderse kunstenaars, waaronder grote namen als Rosemin Hendriks, Maria Roosen en Klaas Gubbels. “Het was een magisch gezicht toen al die 150 kunstenaars, hun werken in noppenfolie onder de arm, afgelopen dinsdag aan kwamen lopen”, vertelt ideeënmakelaar, theatermaker en kernteamlid Hanneke de Jong de dag voor de veiling. In iets meer dan drie weken tijd werd het benefietevenement in elkaar gedraaid. “Met twee vergaderingen en een Whatsapp-groep, lacht Dorota. “Er is in heel korte tijd een fantastisch team ontstaan en ik kende van tevoren niemand persoonlijk. Het is verbazend hoe snel zich zo veel vrijwilligers hebben aangemeld.”

Netwerk

Niet alleen beeldend kunstenaars zetten zich belangeloos in voor Oekraïne. De tentoonstelling wordt theatraal en muzikaal opgeluisterd door talloze theatermakers, dansers en muzikanten, zoals theatergroep ECHO, Kunstcollectief Rauw en stadsbeiaardier Bob van der Linde. “We hebben nul euro budget,” aldus Dorota, “en het is zo bijzonder hoe alles tot stand komt. Museum Arnhem en Galerie Plaatsmaken doneren werk. Drukkerij Gld print & media verzorgt het drukwerk. SLAK Ateliers levert mankracht. De panelen komen van I&G Events, Dudok sponsort onze lunch en kleine dingetjes betalen we uit eigen zak. Wat ook helpt: de vormgeving van de flyer en de poster hebben we overgenomen uit Rotterdam. Daar werd de kunstveiling een week eerder gehouden (ook naar aanleiding van het idee van Rob Voerman – red.). Iedereen spreekt zijn netwerk aan.” Dat kan Hanneke de Jong beamen. “Het is wel mooi hoe het samenkomt,” vindt ze. “Ik ben ideeënmakelaar én theatermaker. Ik heb echt mijn hele netwerk kunnen inzetten voor de organisatie van Artists for Ukraine.”

Energie en actie

Dorota Roszkowska is, behalve deel van de organisatie, ook een van de donerende kunstenaars. In de kerk hangen drie van haar werken. “Ik voel de pijn van de oorlog in mijn hart. Ik woon al dertig jaar in Arnhem en ben echt een Arnhems meisje, maar door wat er nu gebeurt ga ik helemaal terug naar mijn Poolse roots. Ik wist niet dat die zo sterk leefden in mij. Polen zijn verwant met Oekraïners. De verhalen van mijn opa, daar denk ik nu veel aan. De geschiedenis herhaalt zich. Een van de mooiste dingen van deze veiling is om te merken dat het verdriet dat ik voel omgezet wordt in energie en actie. Iets goeds doen is goud waard.”

Op 26 maart worden de gedoneerde werken zo goed als allemaal verkocht. De opbrengst van bijna 30.000 euro gaat rechtstreeks naar Giro 555.

http://bijgewerkt12-4-2023

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven