Op vrijdag 1 december was de uitreiking van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs. Stichting Sport Support Arnhem ging er met de eerste prijs vandoor en kreeg uit handen van de Club van Dirk een cheque ter waarde van 5000 euro, een cheque van 500 Arnhems Hert en een handgemaakte schaal. Het was de zesde keer dat de Club van Dirk de prijs uitreikte. “De verscheidenheid aan inzendingen geeft blijk van een grote rijkdom aan lokaal initiatief,” aldus de jury.
Nog nooit waren er zo veel inzendingen bij de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs: maar liefst 24 projecten en initiatieven deden mee dit jaar. Het zat niet alleen met de kwantiteit wel snor, ook de kwaliteit was uitstekend, vertelde de voorzitter van de Club van Dirk, Jan Schreur, aan het begin van het festijn aan een volgepakte raadzaal. Maar uiteraard kan er maar een de winnaar zijn. Sport Support Arnhem verzamelt gebruikte sportkleding, -schoenen en -accessoires en deelt die uit aan Arnhemmers die het financieel lastig hebben en/of uit duurzame overwegingen geen nieuwe sportkleding willen kopen. De stichting voldoet daarmee van top tot teen aan de doelstellingen van de Club van Dirk, die de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs jaarlijks uitreikt aan een vernieuwend en duurzaam lokaal initiatief of project dat bovendien een sociale impact heeft.
Niet mis
Ook de andere prijswinnaars waren niet mis. De tweede prijs van 2500 euro ging naar Buurtklusbedrijf Geitenkamp dat de wijk samen met de buurtbewoners energiezuiniger maakt door gratis te klussen bij de mensen thuis. Ook Symbiomatter, een start-up van Lisanne Peters dat biologisch afbreekbaar zachtschuim ontwikkelt als alternatief voor plastic schuim viel in de prijzen. Het bedrijf kreeg 1500 euro.
Aanstekelijk showtje
Voorwaarde voor de prijs is dat de winnaars het geldbedrag besteden aan het uitbouwen of versterken van het ingediende project of initiatief. Hoe divers dat uit kan pakken, lieten de gelukkigen van vorig jaar zien. Een voor een kwamen ze naar voren. Voedselbos Elderveld kocht een eerste boom, The Linen Project deed uitgebreid onderzoek naar een spinfaciliteit en eersteprijswinnaar Het Duurzaam Textielatelier gaf het publiek in de raadzaal een aanstekelijk showtje van de inmiddels gemaakte schorten, quilts en tasjes.
Stokje overnemen
De Club van Dirk is opgericht in 2017 na de dood van Dirk Zeldenrust, een markante Arnhemse wereldverbeteraar die volgens voorzitter Jan Schreur “24 uur per dag hamerde op duurzaamheid.” De vrienden van Dirk vonden dat Dirks werk en zijn onvermoeibare energie niet zomaar verloren mochten gaan en namen het stokje van hem over door een fonds in het leven te roepen. Het voornemen was om minstens vijf jaar een duurzaam initiatief te belonen met een mooi bedrag en daarmee door te gaan als er genoeg sponsoren gevonden konden worden. Vorig jaar bereikte de Club van Dirk dat doel en werd onder andere de gemeente bereid gevonden voor een bijdrage aan de prijs. Geheel in de geest van Dirk, volgens Schreur. “Dirk zou zeggen: dóórgaan!”
Meer info? www.degroenevos.nl