Maak kennis met bevlogen Arnhemmers die met hun initiatief de stad een stukje mooier maken! Stadskracht-medewerker Hanneke gaat met hen in gesprek. Laat je inspireren! Ook jouw idee kan het verschil maken.
Op de tafel ligt een stapel papierwerk die alle inspanningen van de afgelopen twee jaar weerspiegelt. Ik ga in gesprek met Wim Cardoze, de man die niet alleen bokshandschoenen draagt, maar ook van papierwerk weet. Samen met de gerespecteerde kickboks-expert William Diender, heeft hij grootse plannen om een kickboksclub te starten. Ik ben er om erachter te komen hoe dit allemaal begon.
Het Gevecht op Papier
Voor Wim vindt de echte strijd niet alleen plaats binnen de ring maar ook op papier. ‘Even snel een sportschool beginnen is er niet bij’’, zegt hij, wijzend naar de indrukwekkende stapel documenten. Van het hebben van BHV, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) tot het hebben van een vertrouwenspersoon – in de afgelopen jaren zijn de eisen alleen maar toegenomen. Zo hanteert Sportbedrijf Arnhem de regel dat iedere sportaanbieder in bezit is van bepaalde certificering, om een accommodatie bij hen te kunnen huren. Regelgeving mag dan veranderen; Wim blijft onverstoorbaar doorgaan.
Verbonden verleden
Openhartig vertelt Wim over zijn tijd als jeugdhulpverlener op een internaat, met sporten als vast onderdeel van de dag. En ook over zijn persoonlijke reis van kracht en kwetsbaarheid. “De moeilijkste doelgroep, daar heb ik het meeste mee”. Een herkenning die voortkomt uit zijn persoonlijke leven. Wat hij zelf de afgelopen jaren heeft meegemaakt, dát wil hij delen.
Bijzonder is, dat een van de jongeren die hij destijds op het internaat begeleidde, niemand minder is dan zijn huidige compagnon, Arnhemmer William Diender (Colombia, 1981). Ook hij heeft een gevecht moeten leveren, om zijn leven op de rit te krijgen. Maar met de legendarische bijnaam ‘The Machine’, en meer dan 260 wedstrijden op zijn naam, is William het geheime ingrediënt voor deze inspirerende sportschool, als levend voorbeeld van doorzettingsvermogen. Hun verbonden verleden voegt een betekenisvolle laag aan hun samenwerking toe.
Van strubbelingen naar zelfvertrouwen
Wims ogen lichten op als hij over de jongeren spreekt. Bijvoorbeeld over een meisje dat hij voorovergebogen de sportschool binnen heeft zien komen en dat na een paar weken al wat zelfverzekerder rechtop liep. “Op een sportschool kom je jezelf tegen, daar kun je niet van weglopen”, zo legt hij uit. Met sporten wil hij de jongeren belangrijke waarden bij brengen, vooral wanneer ze dit niet vanzelfsprekend van huis uit meekrijgen. “Discipline, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing, loyaliteit en eerlijk zijn; als er stenen op de weg liggen, dan moet je eromheen”, zo legt hij uit. “Ik denk dat wij ons steentje daar wel aan kunnen bijdragen”.
Meer dan een sportschool
Achter de naam ‘Wai Khru,’ een Thaise term die wordt gebruikt om respect te betuigen aan leraren, voorouders en de vechtkunst zelf, schuilt meer dan alleen een sportschool, dat wordt duidelijk. Wai Khru wil drempels verlagen, sport koppelen aan dagbesteding, en de verbinding leggen tussen ouders, school, instellingen, crisiscentra en jongeren die gewoon op straat rondhangen. “En dat er ook gewoon een computer staat, waarop je toch je huiswerk kunt maken als je spijbelt. Maar dan ook verplicht bent een uurtje mee te trainen”. De bokshandschoenen zijn slechts het begin van een diepere boodschap. Financiële motieven heeft Wim niet. “Ik steek er wat in, en ik krijg het terug.” Een uitwisseling van energie.
Vastberadenheid in actie
Hoewel de stapel papier door Wim’s vastberadenheid toch al wat geslonken lijkt, zoekt hij, ondanks het extra regelwerk, bewust de samenwerking met Sportbedrijf Arnhem op. De organisatie ondersteunt niet alleen in het vinden van een goedkopere ruimte, maar draagt er ook aan bij om doorverwijzingen te krijgen, bijvoorbeeld van scholen. Naast de ondersteuning van Sportbedrijf Arnhem draagt ook het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) bij, en ondersteunt de AdviesBrigade om een stichting goed op poten te zetten. “Ze gaven me een complimentje dat ik het tot hier al heb volgehouden”, zegt Wim met gepaste trots. Zo komt zijn eigen doorzettingsvermogen hierin ook goed van pas.
Missie voor Positieve Verandering
Wim Cardoze is een kickbokser met een missie. Met een lopende aanvraag bij de Dullertsstichting voor aanschaf van de spullen, en ondersteuning voor crowdfunding en website-ontwikkeling, lijkt Wim klaar om niet alleen een sportschool te runnen, maar de strijd aan te gaan voor positieve verandering. Zijn droom strekt zich uit naar meerdere filialen door het hele land. Ik zie het wel gebeuren.
Aanvulling 30-9-2024: De stichting is begonnen met lesgeven, zie ook de website: wai-khru.nl.