Zonder technische kennis, toch een website gebouwd

Binnen de anderhalve jaar dat Anke in Arnhem woont, is zij zowel penningmeester als webmaster van De Zijp geworden: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan!’ vertelt ze.

Terug in stad van haar jeugd

Anke woont dan weliswaar pas anderhalf jaar in Arnhem, ze is hier wel getogen. Na veertig jaar door het hele land gewerkt te hebben in het onderwijs, is zij nu weer terug om samen te leven met haar partner.

Ze beweegt zich even niet op de arbeidsmarkt, maar heeft haar handen vol aan de mantelzorg voor haar moeder én dus oecumenische stichting De Zijp; een vrijplaats voor geloofsontmoeting waarin zang, poëzie en verhalen uit de Schrift een centrale plaats innemen. ‘Ze zochten bestuursleden en ik weet niets van penningmeesterschap. Maar door vragen te stellen ga je dat dan uitzoeken.’

Het bestuur was het er over eens dat de website van de gemeenschap verfrist moest worden. De updates waren nu telkens afhankelijk van een zoon van een bestuurder die het steeds drukker kreeg. Daar wilden ze niet van afhankelijk zijn.

‘Ik kan wel iets met de computer, ik ben er niet angstig voor. Maar ik had nog nooit een website gebouwd.’ Anke ging op onderzoek uit.

Praktische Zaken in Arnhem

De Zijp is een zogenaamde ‘Ekklesia’, een woord wat zijn wortels in de oudheid heeft voor ‘volksbijeenkomst’ en nu gebruikt wordt voor geloofsgemeenschappen. Anke ging online kijken bij andere ‘ekklesia’s’ in het land om zich te laten inspireren, is daarbij tevens getipt op de ingewikkeldheid van een website én dure communicatiebureau ’s.

Ondertussen had iemand ook gehoord over een gratis handleiding voor WordPress van Praktische Zaken in Arnhem, om met deze  software toepassing op internet te kunnen publiceren zonder veel technische kennis nodig te hebben. Toen Anke daar contact kreeg met Annet Elzinga, hoorde ze niet alleen veel enthousiasme, maar ook vertrouwen. ‘Als zij mij zo ondersteunt, dan durf ik het aan!’ dacht Anke.

Na het enthousiasme van Annet, wilde ze eigenlijk gelijk aan de gang. Maar dat ging zomaar niet. Eerst moest er nagedacht worden over wie en wat je als gemeenschap wil bereiken, de uitstraling en de boodschap: ‘Logisch ook. Als je een huis wil bouwen, ga je ook niet gelijk metselen maar eerst tekenen.’ Dus Anke ging netjes aan de gang met de instructies van de handleiding.

Annet was via de mail en telefoon telkens bereikbaar voor feedback. Anke was ook onzeker geworden omdat WordPress tevens een ‘open source’ systeem is waar iedereen systeemveranderingen in kan aanmaken, maar andere onderzochte zogenaamde CMS systemen (contentmanagementsystemen) werden weer wat groot.

‘Annet overtuigde me er van dat WordPress zonder al te veel toeters en bellen, prima als basis gebruikt kan worden en veilig genoeg is. Maar dan de hoeveelheid thema’s (templates die als design dienen, red.)! Help!! Hoe kon ik daar nou uit kiezen?’ Ook hier kreeg Anke hulp van Praktische Zaken in Arnhem.

Corona

Het hele proces om een nieuwe website voor te bereiden, vond plaats tijdens de eerste lockdown van voorjaar 2020. Alle communicatie ging via telefoon en mail en de bedoeling was voor de zomer online te gaan.

‘Ik dacht even kopiëren en plakken, maar bij Praktische Zaken had Annet goed door waar het over moest gaan. Ik heb dus netjes alle stappen gevolgd. Maar toen het programmeer technisch wat ingewikkeld werd betreffende installeren, host en server, ben ik met mijn laptop een paar keer op en neer naar Buro MLBRGN gegaan op ’t fietsje. Dat kon toen, in juni en juli. Dat was ideaal, gezellig en het werd steeds simpeler. In augustus was de website in de lucht.’

Anke vertelt dat verstopte informatie nu makkelijker vindbaar is op de vernieuwde website en dat het verdere bestuur er blij mee is. Een website maken was voor haar een goede invulling van de tijd tijdens de coronacrisis. ‘Ja het is een raar jaar hè… Ondertussen hebben we via de website ook vieringen online (in plaats van in de Elisabeth kapel aan de Zwarteweg, red.) en ben ik eigenlijk de webmaster. Maar ik wil niet de enige zijn, dus ik ben al iemand aan het inwerken!’

Als er verdere vragen zijn, biedt Praktische Zaken nazorg: ‘Een mailtje wordt altijd beantwoord met een oplossing. Dat voelt wel heel veilig. Annet verdient een gigantisch compliment!’

Wil jij ook geholpen worden met een (nieuwe) website? Maak contact!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven