Wie duurzaamheid zegt, zegt De Groene Vos. Het centrum zit sinds jaar en dag aan de Hommelseweg en is winkel en informatiepunt ineen. Bovendien wordt er gereedschap verhuurd, kun je er elektrisch afval, lege pennen en kaarsvet inleveren en zijn de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs én het eerste Repair Café van Arnhem er ontstaan. Het geheel wordt bestierd door vrijwilligers. Een ervan is Noa Haensel.
Je kunt het zo gek – of beter gezegd zo groen – niet bedenken of ze hebben het bij De Groene Vos. Zoek je een nietmachine zonder nietjes, een fermentatieset, tandpasta uit een potje, een oplader op zonnekracht, hervulbare markers, bloembollen zonder gif, verpakkingsvrij toiletpapier, composteerbaar plakband, schoonmaakdoekjes zonder microplastics of menstruatiecups, dan ben je er aan het goede adres. Ook chocola, boeken, ansichtkaarten, vogel- en egelhuisjes, thermoskannen, zeep, bakpapier, spellen, speelgoed en kaarsen zijn er te vinden. Hoe dat allemaal in het kleine, lichte winkelpand past, is een raadsel. Noa Haensel weet er alles van. “Ik noem mezelf ook wel de kastbewaker van De Groene Vos,” grapt ze. “Als we iets inkopen ga ik altijd eerst kijken of het er nog wel bij kan.”
Iedere dag blij
Het deurbeleid voor nieuwe producten is niet alleen vanwege ruimtegebrek streng. Ook de duurzaamheid ervan wordt tot in de puntjes bevraagd. “Als ik denk: wat mooi!” vertelt Noa. “Dan kijkt Jan: is het wel duurzaam? Pas als dat zo is, komt het de winkel in.” De Jan waar Noa op doelt is Jan Schreur, voorzitter en een van de oprichters van De Groene Vos. Twee jaar geleden was hij degene die Noa aannam als vrijwilliger. Tot grote tevredenheid van beiden. Noa: “Ik ben iedere dag blij dat ik bij De Groene Vos terecht gekomen ben. Ik ben helemaal op mijn plek hier. En met Jan klikt het ook goed. Hij vertelt veel, ik luister graag. We beleven heel wat avonturen samen. In de zomer gaan we op de fiets naar Elderveld of De Ommuurde Tuin om plantjes in te kopen, we zoeken bladeren om compost te maken en we delen een moestuin.”
Bakkie troost
Er is dan misschien niet veel plaats in de winkel, ruimte voor eigen initiatieven van de vrijwilligers heeft De Groene Vos altijd. Of het nou het opzetten van een zero-waste werkgroep is of het bedenken van een handgemaakt seizoensproduct, zoals Noa deed. Vorige winter begon ze met het maken van vrolijke voerstations voor vogels: een soort vetbol in een kopje. Men neme een kopje of mok, vult die met plantaardig vet en vogelvoer, steekt daar een eetstokje in, knoopt aan het oor een touw van jute aan en voilà: een bakkie troost voor hongerige tuinvogels. De gebruikte kopjes zijn tweedehands, het voer is biologisch, het eetstokje gerecycled en de jute komt van restmateriaal. Duurzaamheidseisen, check!
Sparen
“Het is ontstaan, omdat ik graag wat wilde sparen. Jan was meteen enthousiast. Ik maak de kopjes thuis in een grote pan in mijn eigen kleine keukentje. De eetstokjes krijg ik van mijn buurvrouw, kopjes koop ik meestal bij de kringloopwinkel. Alles wat ik ermee verdien, investeer ik meteen weer in nieuwe benodigdheden. Het is mijn hobby geworden. Mensen worden er zo blij van. Haha, van sparen komt dus niet veel terecht!” Het initiatief is een succes. Er ligt al een bestelling klaar voor volgend jaar. Noa’s kopjes zijn tussen september en maart te koop via haar Instagrampagina en in De Groene Vos. “Laatst heb ik een vetbolkopje waar een stukje uit was opgehangen in onze moestuin. Dat wordt vast niet opgegeten, dacht Jan, er zijn hier genoeg andere dingen te snaaien. Maar jawel hoor! Tot op de bodem hebben de vogeltjes het opgesmikkeld.
De Groene Vos, Hommelseweg 41, Arnhem
htpps://degroenevos.nl