De Buurtgroep Presikhaaf: van Buurtdag tot Buurtbetrokkenheid

Maak kennis met bevlogen Arnhemmers die met hun initiatief de stad een stukje mooier maken! Stadskracht-medewerker Hanneke ging met twee van hen in gesprek. Laat je inspireren! Ook jouw idee kan het verschil maken.

Het is nog maar net afgelopen of mijn telefoon staat al vol met berichten: zo’n 150 buurtbewoners doen mee aan de Buurtdag georganiseerd door Buurtgroep Molecaatje (voor de bewoners in het buurtje Rhederoordlaan, Molecatenstraat, Vanenburgstraat, Biljoenlaan, Enserinkstraat en Hakfortlaan in de wijk en Over het Lange Water). De foto’s en filmpjes laten het zien: portretten van lachende buurtbewoners, een spetterende danspresentatie van kinderen, graffiti spuiten, kinderspelen, kinderschminken, henna tattoos, publiek dat actief meedoet en gezamenlijk (halal en vega) eten met een Surinaams schaafijsje toe. Het ziet eruit als een stralend feest.

Fred Fonk vertelt; “Ruim twee jaar geleden ontstond bij mij het initiatief om me in te zetten voor mijn buurt, nadat ik hoorde dat ik ongeneeslijk ziek was. Samen met andere buurtbewoners, wilde ik een buurtdag organiseren. Ik kende eigenlijk alleen maar de mensen in mijn straat,” vertelt Fred, geboren en alweer 11 jaar opnieuw woonachtig in Presikhaaf. “Daar ben ik eerst maar eens gaan aanbellen, met de vraag of ze mee wilden doen.”

De Buurtdag, een succes!

Hij initieerde een werkgroep, en met zo’n tien buurtbewoners werd al snel de eerste Buurtdag georganiseerd, nu precies een jaar geleden. Samen eten, nieuwe mensen ontmoeten, kinderspelen, afval verzamelen met de kinderen, gemeentelijke voorlichting over de energietransitie en het groenbeleid: het werd een gezellige en actieve dag met veel buurtgenoten. Zelfs de burgemeester kwam op bezoek. Al snel besloten de leden door te gaan als ‘Buurtgroep Molecaatje’, aangevuld met een paar buurtbewoners. Het is een multiculturele groep, een afspiegeling van de buurt, om samen plannen te maken met een langdurige en bredere doelstelling. De Stichting Initiatiefgroep Kinderkamp heeft deze tweede buurtdag ook een rol. De opkomst op de Buurtdag dit jaar was fantastisch, waarbij ook de Oekraïense gemeenschap aansloot. Vorig jaar bezochten ongeveer 120 buurtbewoners de activiteiten, terwijl dat aantal dit jaar opliep tot wel 150.

Van speeltuin naar ontmoetingsplaats

Fred ziet overal kansen liggen om dingen voor elkaar te krijgen. “Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als iemand  tien kinderen bij elkaar kan krijgen om zwerfvuil op te halen, dan betekent dat ook, dat ze met hun ouders contact hebben, en dat is al winst.” Zo staat er inmiddels in samenwerking met Team Leefomgeving Presikhaaf een tafeltennistafel in de wijk, en werden sponsoren betrokken voor het financieren van de badjes en balletjes. Er is een periodiek koffie, thee en soep moment, ook gesponsord. En de speeltuin aan de Molencatestraat is opgeknapt en omgetoverd tot speel- en ontmoetingsplaats, open voor iedereen. Buurtkinderen komen steeds vaker bij elkaar over de vloer, en buren weten elkaar makkelijker te vinden voor praktische zaken en gezelligheid.

Buurtfamilie

Al snel voegt ook Amara Adem zich bij het gesprek. Via een ruilwoning kwam ze twee jaar geleden in Presikhaaf terecht. “Ik ben echt blij dat hij contact met mij heeft gezocht,” is het eerste dat ze zegt. “Mijn dochter zat vroeger hele dagen thuis, en ik ben drie dagen per week aan het werk. Door de Buurtdag heeft ze inmiddels ook vrienden in de buurt, en speelt ze steeds vaker buiten.”

De leden van de Buurtgroep herkennen elkaar in één ding. Amara legt uit: “Wie jij bént, is het enige dat telt. Niet je achtergrond of je geloof.” Vergaderingen in het plaatselijke clubgebouw maakten al snel plaats voor bijeenkomsten bij de leden thuis. “Dat is echt een pluspunt,” zegt Fred. “We maken kennis met elkaars cultuur.” Eritrese cake en koffie roept meteen een smakelijk beeld op. Amara: “De buren, dat is familie voor mij!”

Buurtgroep Molecaatje en de werkgroep Kunst en cultuur

Samen met Fred en Mustafa Kumas, ook een van de betrokken leden, hield Amara zich bezig met Kunst & Cultuur. In het begin was het zoeken, laat ze weten. Hoe pak je dat aan in een wijk waar kunst en cultuur niet bij iedereen vanzelfsprekend is. “Ik ben eerst met de ouders gaan praten,” vertelt ze. “Wat spreekt de mensen aan?” De Cultuurmakelaar van Rozet werd betrokken en via een dansschool werd een docent gevonden die perfect bij de kinderen aansloot. Elke week haalde Amara de kinderen op, en bracht ze naar hun les. “En op de laatste dag vierden we het met wat lekkers.” Ze laat een video zien van hard repeterende kinderen, die gedeeld wordt in buurtapp. Hun presentatie vindt plaats op de Buurtdag zelf. “De kinderen komen de afgelopen dagen steeds bij mij aan de deur om te oefenen,” zegt Amara trots.

Fotografieproject voor en door de wijk

“Mustafa richt zich op fotografie,” vertelt Fred. “Via de Arnhemse Uitdaging konden we worden voorgesteld aan een fotograaf. We hebben ons verhaal verteld. Op de Buurtdag gaat hij nu twee workshops geven, met als opdracht andere buurtbewoners te fotograferen met je telefoon.” Jongeren van het Montessori College krijgen vervolgens de opdracht om met alle foto’s iets creatiefs te bedenken waarbij de foto’s worden gebruikt om iets te maken voor en het liefste met de wijk. “Zolang het maar kunst is.” Uit de verschillende voorstellen beslist de Buurtgroep straks welk idee wordt uitgevoerd. En Fred helpt Mustafa om daar dan weer budget voor te vinden. “Dat gaat lukken,” zegt hij. “Er is me veel aan gelegen om dat te laten slagen. Om de buurt te laten zien dat het kan!”

Niet voor maar mèt de buurt

Geboren in Presikhaaf, met hart voor de wijk en een achtergrond in het sociale domein: een gouden combinatie. Maar de basis van Freds droom ligt in Indonesië, waar hij inspiratie vond in de projecten die hij daar initieerde. Daar zag hij van dichtbij hoe de kracht van de community wordt ingezet om te overleven. Nu is er in Presikhaaf een buurtgroep die dat op geheel eigen wijze kan invullen. “Bewoners betrekken bij de stad, dat moet hier echt anders. Niet voor maar mét de buurt.” De ideeën die hij daarover heeft, deelt hij niet alleen met de bewoners; ook omringende organisaties en zelfs de wijkwethouder inspireert hij graag om de stap naar bewoners toe te maken. Zijn ziekte motiveert hem om zijn energie voor goede dingen in te zetten. “De buurt heeft daar een voordeel bij, en ik word er alleen maar blij van.”

Aanmoediging voor de toekomst

Na twee jaar hard werken maakt Fred vanaf 1 mei 2024 officieel niet meer deel uit van de Buurtgroep. Inmiddels weten veel mensen hem en de andere buurtgroep leden te vinden. “Ik vind het fantastisch om mensen te zien groeien,” licht hij toe. En tegen Amara: “Als iedereen straks enthousiast is over de dansgroep, start dan meteen een tweede groep.” Amara laat het initiatief hiervan graag aan de ouders over. Uitkijkend naar de Buurtdag wisselen we nog even onze nummers uit om straks de foto’s en filmpjes te delen. “Mijn ambities zijn eigenlijk onbegrensd,” voegt hij nog toe. “Ik ben weliswaar gestopt, maar Buurtgroep Molecaatje gaat met enthousiasme door.”

Wil je ook actief met jouw eigen buurt aan de slag?

Lees de tips in dit artikel! Of neem contact met ons op, dan denken we met je mee.

2 gedachten over “De Buurtgroep Presikhaaf: van Buurtdag tot Buurtbetrokkenheid”

  1. Wat leuk! Ik woon ook in Over Het Lange Water, en ben vrijwilliger bij Sterrenwacht Presikheaven. Hoe kan ik in contact komen met de Buurtgroep Molecaatje en is er ergens een plek op internet waar hun activiteitenagenda staat?

    Alvast bedankt voor de antwoorden!

    Met vriendelijke groet,

    Floris-Jan van der Meulen
    Kieftskampstraat 6
    tel. 06 – 2209 3242

    1. Bedankt voor je leuke reactie. Ik laat jullie mailadres even doorsturen naar de buurtgroep, dan kunnen zij reageren. Groet, Annet

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven