Hartelijk welkom! – Buddy to Buddy begroet je met open armen

Maak kennis met bevlogen Arnhemmers die met hun initiatief de stad een stukje mooier maken! Stadskracht-medewerker Ed gaat met hen in gesprek. Laat je inspireren! Ook jouw idee kan het verschil maken.

De ontvangst voelt nog warmer wanneer je, door een flinke regenbui heen, de deur van de Stadskeuken opent. Vanavond gereserveerd voor het “matchingdiner”. Het geluid van stemmen en het geroezemoes vullen de ruimte. Ik hoor verschillende klanken Engels, aangevuld met lichaamstaal.

In een hoek zit een gezellige groep “nieuwkomers” te praten en te lachen. Ze zwaaien naar me als ze me nogal nat binnen zien komen. Even verderop staan tafels gedekt met bestek, klaar voor het diner. Ik krijg een smakelijke beker soep in mijn handen gedrukt. Welkom bij Buddy to Buddy. Vanavond zijn er 23 BtoB-koppels van Arnhemmers met nieuwkomers uit alle hoeken van de wereld.

In gesprek met Maaike Kuyvenhoven, de projectleider

Ze valt met de deur in huis. “Om een buddy te worden, schrijf je je eenvoudig in via onze website. Vervolgens ontvang je een uitnodiging voor de informatieavond, waar ervaren buddy’s vragen beantwoorden. Gelijkwaardigheid staat centraal. Dat is een voorwaarde voor beide buddy’s.” Tegelijk volgt een aanmoediging: “Het zou fantastisch zijn als meer Arnhemmers zich willen aansluiten.”

De juiste match

“Waaraan we veel tijd besteden is de match. We zoeken Arnhemmers en nieuwkomers die overeenkomsten hebben. Als we die gevonden hebben volgt er een ‘matchinguitnodiging’. Een soort blind date waarin de beide buddy’s kennis maken met elkaar. Spannend en leuk. Er volgt een afspraak om elkaar wekelijks even te zien. Het is een zeer laagdrempelige manier om contact te maken met iemand die je anders niet zou ontmoeten. Ze komen uit alle windstreken. Er wordt veel over deze mensen gepraat en er zijn veel opinies. Onze ervaring – we doen dit al sinds 2016 – is dat we vaak de reactie horen: ‘Oh, jij bent net als ik.’ Met elke groep is het opvallend hoe mensen er voor elkaar willen zijn.”

Vier maanden begeleiding

“Elke groep begeleiden we vier maanden intensief en doen we van alles met elkaar. We bezoeken musea, bowlen. We doen veel om hen het gevoel van welkom te laten ervaren. Na vier maanden eindigt de oriëntatieperiode en gaan de buddy’s zelf verder, als zij dat willen.”

Ontroerend slotfeest

“Als afscheid doen we bijvoorbeeld een spel. We gooien een bal naar elkaar en vragen of je iets wil vertellen over de opgedane ervaringen. Dit blijken prachtige en ontroerende verhalen. De tranen prikken. Het gaat allemaal over welkom zijn en je thuis voelen.’

Diverse doelgroepen

“De mensen die zich aanmelden als buddy verschillen sterk. Zowel studenten als gepensioneerden doen mee en alles daar tussenin, vanuit het besef dat je andere mensen nodig hebt om je thuis te voelen. Dat geldt voor jongeren die komen studeren, maar zeker ook voor nieuwkomers die huis en haard hebben verlaten”.

Beloning

“Het is fijn als je een ander kunt helpen. Maar de grootste beloning is dat je een ander mens leert kennen, waardoor er een wereld voor je open gaat. Daarvan word iedereen rijker. Opvallend genoeg willen mensen er vaak echt voor elkaar zijn. Nieuwkomers vormen een groep waarover veel wordt gezegd. Waarover veel opinies de ronde doen. Uiteindelijk blijkt dat we allemaal veel op elkaar lijken en dat we elkaar nodig hebben.”

Donaties

“We ontvangen subsidie van de gemeente. Die dekt ongeveer de helft van onze kosten. Voor de andere helft moeten we zelf zorgen. We krijgen donaties, werken samen met bedrijven en ook de sponsoring is belangrijk. Burgers kunnen ons enorm helpen met een bedrag per maand. Dat kan variëren van euro 3 tot wat men missen kan. Het is zo verrijkend als er oprechte aandacht voor je is. Dat geldt voor beide partijen.”

Ook meedoen?

Wil je ook meedoen of meer weten? Kijk op buddytobuddy.nl/arnhem. Be Some Buddy!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven